Hírek

A Bauhaus és Európa

Október 15-én csütörtökön 15:00-tól Josef Makovitzky, az MTA külsö tagja  (Universität Heidelberg/ Freiburg) tart előadást "A Bauhaus és Európa - a Bauhaus Magyarországról származó tagjai" címmel.
Az előadást a "Tanszéki tervezés 2" c. tantárgy keretében tartja meg, helye a BME Központi Épület K. 283-as terme.

Minden érdeklődő szeretettel várunk.

Éptört Tanszék

 

Szigorlati hirdetmény

Tisztelt Hallgatók!

Az építészettörténet szigorlatok  kérdései 2015 szeptemberétől némiképpen megváltoznak - összességében csökkennek.
Az alapszigorlat (BMEEPETO699) anyagából kimarad a 19. század építészete, ezért nem lesz a 19. századot érintő kérdés - sem minimum kérdés, sem pedig átfogó kérdés -, ennek megfelelően alakultak át, azaz csökkentek a kérdéssorok. (Néhány esetben az összefoglaló kérdéseknél a megfogalmazást pontosítottuk - színnel jelölve látható a listán.)
A zárószigorlatnál  (BMEEPETT999) a 19. és 20. század magyarországi építészetét érintő minimumkérdések megfogalmazása változik - de a tartalom és a megismerendő épületek köre lényegében ugyanaz marad. (A Pannonia építészetétől a 18. sz. végéig tartó periódusra vonatkozó  minimumkérdések változatlanok maradnak - néhány kérdést elhagyásával. A zárószigorlat átfogó kérdései változatlanul maradtak.)

A felkészülésnél az új kérdéssorok szerint tanuljanak; a pdf-ek letölthetők a honlapról, az Oktatás/Tantárgyak fül alatt a tárgyak lapjairól.

Jó felkészülést!
Éptört Tanszék
 

Gratulálunk!

 

KOMPLEX ÉS KISKOMPLEX JELENTKEZÉS

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR

Építészettörténeti és Műemléki Tanszék

KOMPLEX KASTÉLY

KOMPLEX ÉS KISKOMPLEX JELENTKEZÉS

tanszéki téma: látható és nem látható műemlék

JELENTKEZÉS 2015. június 05. 12 óráig

alt

A tárgy keretén belül készítendő tervezési feladat témája szabadon választható (a konzulenssel egyeztetve). Alapvető elvárás azonban a Tanszék profiljához illeszkedő tervfeladat: történeti épület átalakítása és egyben bővítése, romterület bemutatása, műemléki vagy történeti épített környezetbe tervezett új épület, karakteres kistelepülési környezethez alkalmazkodó új beépítés, védett táji környezetben történő építés.

2015. szeptemberére a Tanszék az Érd Ófaluba álló egykori Sina-kastély romajinak hasznosításáal foglalkozó feladatokat ad ki. Hogy mi köze Hamzsa bégnek az egykori földesúri palotához? Volt-e köze hozzá Szapáry Péter raboskodásának? Miért bontották el a csak részben romos épületet 1970-ben? Felméréssel egybekötve a teljes történethez közelebb kerülhetsz. 

Műemléki felmérés, tudományos dokumentáció, történetkutatás, építészettörténeti periodizáció. Szerkezeti adottságok és helyzetértékelő funkciókeresés. Rekonstrukció vagy kortárs új építés? Ez egy komplex kihívás.

Read more...

 

PÓTLÁSI HÉT ZÁRTHELYI IDŐPONTJAI

Kedves Hallgatók!

A pótlási hét zárthelyi időpontjait ide kattintva találják!

 
Webmester: Zsembery Ákos
Magyar Tudományos Akadémia

1051 Bp, Roosevelt tér 9.
(1) 411-6100
priroda@office.mta.hu
Architectura Hungariae

Negyedévente megjelenő
építészeti folyóirat

HU ISSN-1588-0109
Periodica Polytechnica Architecture
Évente kétszer megjelenõ
angol nyelvũ tudományos folyóirat
ISSN: 1789-3437
HEFOP - Értékünk az ember

Humánerőforrás-fejlesztési
Operatív program
Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ
1133 Bp, Pozsonyi út 56.

(1) 237-4400
info@mnv.hu