Hírek

“ÉLETMÓDJA - ÉPÍTÉSZ”


 

Tudományos konferencia Ybl Miklós születésének 200. évfordulója alkalmából az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézet, Budapest Főváros Levéltára, BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék, Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ–Építészeti Múzeum és a Hild–Ybl Alapítvány rendezésében.


2014. április 8. MTA palota,  Félköríves terem

2014. április 9. Budapest Főváros Levéltára Gárdonyi Albert terem

(Programfüzet a logóra kattintva letölthető!)


 

„Építészettörténeti rajztár” - az építészet oktatás történeti dokumentumai

Az elmúlt évben BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszéke sikeresen pályázott a Magyar Művészeti Akadémia egyedi kutatói pályázatán (1573-3/3013/MMA), így lehetősége nyílik, a Tanszékre nemrégiben visszakerült rajzanyag részletes katalógusának elkészítésére. A hosszú távú program első szakaszában, digitalizálással egybekötve, mintegy 2000 rajz kerül be az „Építészettörténeti rajztárba”. A rajzanyag az építészetoktatás történetének kutatása szempontjából rendkívül fontos, hiszen egyértelműen reprezentálja e folyamat különböző állomásait, a kezdetektől napjainkig, s lehetőséget ad, hogy végigkísérjük az építészet oktatás módszertanában bekövetkező változásokat. Mindemellett az egyes építész oeuvre-ök kiteljesítéséhez is számos értékes dokumentummal járulhat hozzá. Az „Építészettörténeti rajztár” katalógus elkészítésének hosszú távú célja, az egyedülálló gazdagságú gyűjtemény megnyitása a kutatók előtt, segítve ezáltal a tudományos feldolgozást, illetve azon hiánypótló kutatásokat, amelyek az építészet oktatás területét vizsgálják, s próbálják kontextusba helyezni.

 

BURGUNDIA - nyári felmérőtábor


 

Megjelent

A  Pro Progressio Alapítvány, vállalatok és az egyetem karai támogatásával elkészült a BME történeti Campus értékeit bemutató reprezentatív magyar-angol nyelvű album "Műegyetem - a történeti campus" címmel.
 
 

szerkesztők: Armuth Miklós, Lőrinczi Zsuzsa

szerzők: Gy. Balogh Ágnes, Frey György Péter, Kalmár Miklós, Kiss Zsuzsanna Emília, Zsembery Ákos - az Építészettörténeti és Műemléki Tanszék oktatói

  

Read more...

 

Szakirány-választás – Tanszéki tervezés 1.

Az Építészettörténeti és Műemléki Tanszék a korábbi évekhez hasonlóan várhatóan 8-10 fős létszámmal indít kurzust a Tanszéki tervezés 1. – környezettervezés tárgy keretében, a tervezői szakirányra felvételt nyert hallgatók számára.

Témánk: „Mit adtak nekünk a rómaiak?” - avagy az Aquincum polgárvárosi amfiteátrum területének rendezése, hasznosítása.

  

Read more...

 
Webmester: Zsembery Ákos
Magyar Tudományos Akadémia

1051 Bp, Roosevelt tér 9.
(1) 411-6100
priroda@office.mta.hu
Architectura Hungariae

Negyedévente megjelenő
építészeti folyóirat

HU ISSN-1588-0109
Periodica Polytechnica Architecture
Évente kétszer megjelenõ
angol nyelvũ tudományos folyóirat
ISSN: 1789-3437
HEFOP - Értékünk az ember

Humánerőforrás-fejlesztési
Operatív program
Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ
1133 Bp, Pozsonyi út 56.

(1) 237-4400
info@mnv.hu