Tanszéki Tervezés 3. (őszi félév)

TANSZÉKI TERVEZÉS 3. (DEPARTMENT'S DESIGN 3)

BMEEPETT711

félévközi

heti 3 óra gyakorlat

kreditpont: 8

Zsembery Ákos

hétfő 10.15-14.00

csütörtök 10.15-14.00

K.283.


TÁRGYLEÍRÁS

A tárgy tanszéki keretek között, a komplex tervezéshez hasonló alapállással és szemlélettel kínál kis hallgatói létszámnak (max. 16 fő) egy félévre egy-egy tervezési feladatot, vagy alkalmanként tervezési feladatokat. A tanszék profiljának megfelelően a tantárgy programjában nagy hangsúlyt kap a történetiség, és az értékvédelmi szemlélet: a tervezési helyszínnel összefüggésben például annak tágabb és szűkebb környezete, a hely történetiségében is feltáruló kontextuális karaktere, a tervezési feladat vonatkozásában például a meglévő épületek megtarthatóságának szempontjai, a műemléki értékek megismerésével és megóvásuk szem előtt tartásával.

A féléves feladat nem csak új épület tervezése lehet, hanem meglévő épület helyreállítása, felújítása, rekonstrukciója is. A feladatok kapcsán az építészettörténeti és műemléki kutatás, értékelés, vizsgálat módszertana, valamint egy adott épület építési periódusainak kérdése is fontos szerepet kap.


Department’s Design 3

The DD3 subject offers to the students design works with the same approach of Comprehensive Design subject but in groups small in numbered. Accordingly to the Department’s profile designing in historical environment and sites are highlighted, attentive the contextuality, the historic caracteres and monumental values. The project not only can be the design of a new building but even the restoration or reconstruction of a monument as well. In every case is essential the cognition of historical periods of the site and the methodology of monumental research and design.


LETÖLTHETŐ ANYAGOK:

FÉLÉVES ÜTEMTERV

Webmester: Zsembery Ákos
Magyar Tudományos Akadémia

1051 Bp, Roosevelt tér 9.
(1) 411-6100
priroda@office.mta.hu
Architectura Hungariae

Negyedévente megjelenő
építészeti folyóirat

HU ISSN-1588-0109
Periodica Polytechnica Architecture
Évente kétszer megjelenõ
angol nyelvũ tudományos folyóirat
ISSN: 1789-3437
HEFOP - Értékünk az ember

Humánerőforrás-fejlesztési
Operatív program
Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ
1133 Bp, Pozsonyi út 56.

(1) 237-4400
info@mnv.hu